„Podravka“ i „Aleva“ strateški partneri

Bez autora
Jul 13 2011

Hrvatska „Podravka“ i „Aleva“ iz Novog Kneževca mogle bi da uđu u strateški savez. Obe firme zainteresovane su za saradnju u nabavci sirovina i zajedničku proizvodnju, a „Podravka“ bi htela da bude i suvlasnik u novoj „Alevinoj“ fabrici. U sedištu „Podravke“ u Koprivnici nedavno je boravio stručni tim „Aleve“ s vlasnikom Hristivojem Miloševićem na čelu. Prethodno je rukovodstvo hrvatske kompanije posetilo Novi Kneževac, a skoro je izvesno da će rezultat razgovora biti saradnja, čiji je cilj borba s multinacionalnom konkurencijom, poput švajcarske firme „Nestle“, koja je nedavno kupila „Centroproizvod“. Nije bilo govora o prodaji „Aleve“ „Podravki“. Ova firma je zainteresovana za udeo u fabrici koja se gradi, ali nije razgovarano o pojedinostima. Razgovarano je o tome da „Podravka“, koja ima tržište u Austriji, Nemačkoj, Rumuniji i Poljskoj, plasira našu papriku u Evropi.

„Podravka“ i „Aleva“ strateški partneriHrvatska „Podravka“ i „Aleva“ iz Novog Kneževca mogle bi da uđu u strateški savez. Kako saznaje „Blic“ i potvrđuje rukovodstvo „Aleve“, obe firme zainteresovane su za saradnju u nabavci sirovina i zajedničku proizvodnju, a „Podravka“ bi htela da bude i suvlasnik u novoj „Alevinoj“ fabrici.

U sedištu „Podravke“ u Koprivnici nedavno je boravio stručni tim „Aleve“ s vlasnikom Hristivojem Miloševićem na čelu. Prethodno je rukovodstvo hrvatske kompanije posetilo Novi Kneževac, a skoro je izvesno da će rezultat razgovora biti saradnja, čiji je cilj borba s multinacionalnom konkurencijom, poput švajcarske firme „Nestle“, koja je nedavno kupila „Centroproizvod“.

- Nije bilo govora o prodaji „Aleve“ „Podravki“. Ova firma je zainteresovana za udeo u fabrici koju gradimo, ali nismo razgovarali o pojedinostima.

Razgovarali smo o tome da „Podravka“, koja ima tržište u Austriji, Nemačkoj, Rumuniji i Poljskoj, plasira našu papriku u Evropi. Mi bismo im, takođe, prodavali sirovine, luk, papriku i paštrnak, ali sada ne znamo koje bi to količine bile. Pričali smo i o tome da za „Podravku“ uslužno proizvodimo robu koja bi se prodavala pod njihovim imenom - kaže Milošević za „Blic“.

Naš sagovornik dodaje da je reč o stategiji dve ozbiljne firme koja je neminovna, s obzirom na sve ozbiljniju konkurenciju.

Ni u „Podravki“ ne kriju da je na pomolu ozbiljna saradnja dveju jakih kompanija u prehrambenom sektoru.

- Na nekoliko sastanaka sa „Alevom“, između ostalog, razgovarali smo i na temu moguće saradnje, posebno u delu prodaje, distribucije i nabavke sirovina. Razgovori traju i biće još sastanaka. Obe kompanije imaju dugogodišnju tradiciju i poznate brendove, a u nekim segmentima im se poklapa i proizvodni portfelj - kaže za „Blic“ Dijana Jendrašinkin iz „Podravke“.

„Aleva“ je najpoznatija po proizvodnji začinske paprike, a njen ceo asortiman krajnje je komplementaran „Podravkinom“: sušeno povrće, univerzalni dodaci jelima, juhe, pudinzi, začini.

„Aleva“ zapošljava oko 300 radnika, a „Podravka“ 6.570. Ova hrvatska kompanija u Srbiji prodaje 14 proizvoda.

Prošlogodišnja dobit u „Alevoj“ bila je 1,7 miliona evra, a u hrvatskoj fabrici nešto više od 11 miliona. „Aleva“ je privatizovana 2005. godine i danas posluje u sastavu „Flori trading grupe“, koja ima i fabriku za proizvodnju hrane za decu.

Hrvatski mediji pišu da je „Podravka“ počela pregovore i s vlasnicima „Bambija“.

U „Salfordu“, koji rukovodi „Bambijem“, tvrde, međutim, za „Blic“ da nema nikakvih pregovora o saradnji. Ova požarevačka firma bila je na meti „Podravke“ još 2006, ali transakcija nije realizovana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik